Sayfalar

3 Ekim 2013 Perşembe

Puzzle & Yapboz Nasıl Yapıştırılır?

Puzzle & yapboz bittikten sonra çerçeveleme aşamasına kadar dağılmaması için mutlaka yapıştırma işlemine tabi tutulması gerekir. Yapıştırma işlemi birkaç yöntemle gerçekleştirilebilir.

1) Toz Yapıştırıcılar.
Puzzle & Yapboz Yapıştırıcısı (Toz)

Bazı firmalara ait puzzle & yapboz kutularının içerisinde sıklıkla karşılaştığımız bir yapıştırıcı türüdür. Bunun dışında değişik markalarda piyasadan kolaylıkla temin edilirler. Üretici firmaların tavsiye ettiği oranlarda sulandırılarak, sıvı hale getirilip kullanılırlar. Bu tür yapıştırıcıların kuruma süresi markalara göre değişmekle beraber ortalama 2 ila 5 saat arasındadır. Uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta vardır. Bunlardan ilki hazırlanan karışımın çok fazla veya çok az miktarda uygulanmamasıdır. Fazla miktarda uygulandığında yapıştırıcı, parça kesim boşluk aralarından zemine temas ederek, puzzle & yapbozun zemin yüzeyi ile yapışmasını sağlayacak ve zeminden kaldırma esnasında problem yaşanmasına neden olacaktır. Eksik miktarda uygulandığında da yeterli yapıştırma işlemi sağlanamadığından puzzle & yapboz dağılabilecektir. Esas amaç, yapıştırıcının puzzle & yapboz üzerinde yeterli miktarda ve homojen olarak yayılmasını sağlamaktır. Bunun için hazırlanan karışımdan puzzle & yapboz üzerine (ön yüzeyine - resmin üstüne) belli bir miktar dökülerek, genellikle kutu içerisinden çıkan spatula veya temin edilecek benzer bir cisim(kartvizit, banka kartı, cd kabı vb.) yardımıyla puzzle & yapboz üzerine yayılması sağlanır. Parça kesim boşluklarının dolduğuna ve yapıştırıcının tüm yüzeyi ince bir film tabakası şeklinde kapladığına emin olduktan sonra yüzey üzerinde kalan fazla yapıştırıcı varsa, mutlaka puzzle & yapbozun bir kenarından dışarıya doğru kaydırılır. Uygulama alışkanlığı edinilene kadar yapıştırma işleminin puzzle & yapboz halısı üzerinde veya hassas zemin üzerinde yapılmaması tavsiye edilir. İlk uygulamalarda puzzle & yapboz altına dikkatlice yerleştirilecek gazete sayesinde, zemin yüzeyi ile yapışma riski engellenecektir. Tam kuruma işlemi tamamlanmadıkça puzzle & yapboza müdahale edilmemesi gerekmektedir.

2) Sıvı Yapıştırıcılar.
Puzzle & Yapboz Yapıştırıcısı (Sıvı)

Yukarıda bahsedilen toz yapıştırıcıların hazır olarak sunulan şeklidir. Sıvı yapıştırıcılar puzzle & yapboz kutularının içerisinden nadir olarak çıkarlar. Genellikle piyasadan temin edilirler. Uygulanmaları, toz yapıştırıcılar bölümünde bahsetmiş olduğum tekniklerle tamamen aynıdır. Tek fark bu tür yapıştırıcılarda markasına göre yapıştırma süresi yarım saate kadar düşebilmektedir. Yapıştırma işlemi için karşılaşılan en sık sorulardan birisi sıvı yapıştırıcıların direkt olarak puzzle & yapboz yüzeyine mi sürüleceği konusudur. Genellikle ön yüzeydeki resmin zarar görebileceği düşünülmektedir. Bu çok çok istisnai durumlar (sıvı ile temas etmemesi gereken özel boyama tekniği) dışında yanlış bir algıdır. Sıvı veya toz yapıştırıcılar direkt olarak puzzle & yapboz ön yüzeyine uygulanırlar.
Puzzle & Yapboz Yapıştırıcısı (Sıvı)
Piyasadan temin ettiğimiz sıvı yapıştırıcılar eğer süngerli bir yapıya sahipse, yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra ağız kısmında yer alan süngerin kuruma riskine karşı mutlaka yıkanması gerekmektedir. Ortalama 200 ml hacmindeki sıvı yapıştırıcı ile 4 adet 1000 parçalık  (68 cm x 48 cm) puzzle & yapboz yapıştırılabilir.

3) Şeffaf Folyolar.
Puzzle & Yapboz Yapıştırıcısı - Şeffaf Folyo

Parlak veya mat halde çeşitleri bulunan renksiz şeffaf plastik filmlerdir. Koruyucu olarak da adlandırılmaktadır. Daha önce kullanmayanlar için, cep telefonu ekranlarının üzerinde ki filmlerin büyük halini örnek verebiliriz. Değişik ebatlarda temin edilebilirler. Ancak piyasadan kolaylıkla bulunabilecekler genellikle 1000 parçalık (68 x 48 cm) bir puzzle & yapbozu rahatlıkla kaplayacak ölçülerdedir. Daha büyük ebatlı puzzle & yapbozlarda uygun ebat bulunamadığı takdirde iki veya daha fazla film tabakası yanyana kullanılabilir. Bu durumda birleşme kenarlarının düz bir şekilde uygulanması, hassasiyet gerektirmektedir.

4) Diğer Yöntemler.
Puzzle & Yapboz Yapıştırıcısı - Yapışkan Folyo (Arka Yüzeyden Yapıştırma Amaçlı)

Yukarıda bahsettiğimiz tekniklerin tamamı, puzzle & yapbozun ön yüzeyinden yapıştırma işlemine ilişkindir. Bunların dışında, tercihe bağlı olarak arka yüzeyden de yapıştırma işlemi de uygulanabilir. Bu işlem için şeffaf folyo yapıştırıcıların yanı sıra koli bandı, yapışkan yüzey kaplama malzemeleri, yapışkan folyo vb. malzemeler kullanılabilmektedir. Ancak gerek ön yüzeyden, gerekse arka yüzeyden yapıştırma yöntemlerinin tamamında artı ve eksi yönlerin bulunduğu unutulmamalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder